ladusvalas blogg

Börja skolan

Publicerad 2015-08-24 00:15:00 i Allmänt,

Jag känner mig faktiskt exalterad över att börja skolan om en vecka. Nästan så att det hade kunnat vara imorgon. Kurslitteraturen är beställd, schemat utskrivet och väskan packad med penna och papper. Jag behöver skicka in mina betyg från förra året innan jag kan få studiemedel från CSN men det ska jag ta hand om imorgon så det ska strax vara ordnat.

Att börja ny kurs på universitetet är inte alls lika stort som att börja grundskolan eller gymnasiet, men för mig känns det lite speciellt ändå eftersom jag varit borta i två år. På Gustavus kunde man verkligen tala om skolstart eftersom alla flyttar in och börjar sina lektioner på exakt samma dag. I Uppsala är det förstås lite större variation. Trots det tänker jag tillbaka på de viktiga skolstarter jag har haft förmånen att få ha:

Ettan Minns tyvärr inte om jag var nervös men det ser inte ut så på fotot från den dagen. Jag ser snarare arg ut för att vi inte ska få lära oss något annat språk än svenska.

Gymnasiet Minns att jag var på skolan i god tid innan uppropet för att jag inte visste säkert var aulan låg. Vågade inte ta hissen så jag tog trapporna hela vägen upp vilket var jobbigt eftersom jag satt i rullstol hela högstadiet och var inte van att gå. Minns att jag blev glad över att få en som hette Daniel i klassen (tycker det är ett så fint namn) och att denne Daniel visade sig vara finsk. Jag hade en grön huvtröja på mig som mamma efteråt frågade om den varit "rätt".

Universitetet Var på plats ännu tidigare än när jag skulle börja gymnasiet... Om jag inte minns fel hade jag till och med varit dit dagen innan. Vi var så många i föreläsningssalen att det var onödigt och irrelevant med presentationsrunda. Efteråt gick jag till Studentbokhandeln och köpte boken... eller om jag hade gjort även det innan? Jag var i alla fall en av dem som hade den innan den tog slut och fick efterbeställas. Gick på reccegask på Norrlands nation.

Lärarprogrammet Nu skulle man ju sparkas in och få en fadder och allt möjligt. Vi skulle leka lekar och klä ut oss och sjunga sånger. Det jag minns bäst var hur förvirrade folk var över att inte få explicita läxor mellan lektionerna och att folk tyckte att litteraturen och inlämningsuppgifterna var svåra. Gick också på lärargask på Göteborgs nation.

College Även här deltog vi i en veckas orientering med utflykter, aktiviteter och ifyllande av papper. Det var fruktansvärt varmt och syrsorna spelade hela nätterna. Det var coolt att vara i USA och prata med folk från en massa olika länder. När de amerikanska studenterna kom till campus någon vecka efter de internationella var jag så trött att jag inte orkade vara med på så många aktiviteter. Gick på en workshop om hur man organiserar sin skolväska*. Folk hade sagt åt mig att gå fram och hälsa personligen på varje lärare efter första lektionen men det vågade jag inte. I ett fall var det faktiskt läraren som kontaktade mig först och bjöd mig till sitt kontor.

Universitetet igen Några fjärilar i magen kanske finns där men det ska mest bli kul. I förra veckan var jag en tur till skolan och lyckligtvis kände jag igen alla dörrar och korridorer. Jag vet exakt vart jag ska. Eller vänta, det gör jag inte alls, för de första kurstillfällena i mina två kurser krockar med varandra.

Det har skett ett underverk och jag mår tusen gånger bättre nu än för bara några månader sedan så jag hoppas verkligen att allt ska gå bra. Sömnen är förskräcklig vilket stressar mig. Hur ska man kunna vara engagerad och disciplinerad om man inte känner sig utvilad?

Som det är just nu, och har varit hela sommaren, sover jag nattetid mellan ungefär tolv-ett till sju-åtta. Då går jag upp och äter frukost och gör något. Vid tiotiden lägger jag mig igen och sover ytterligare tre eller fyra timmar. Sedan har jag eftermiddagen och kvällen till att göra saker på. Blir för trött för att egentligen göra något mer redan vid åtta men tvingar mig själv att vara uppe ett tag till. Vid tio är jag definitivt trött och börjar göra mig klar för att sova. Helst vill jag inte somna vid tio eftersom jag då i regel vaknar mitt i natten och får då vara vaken till på morgonen, så jag försöker somna ungefär vid midnatt. Jag har nog inte känt mig ordentligt utvilad mer än enstaka gånger på flera år.

Hur som helst. Det vore trevligt att lära känna någon ny i höst, kanske en professor? Nu bor jag inte längre i studentkvarteren så det kommer inte att bli några kvällspromenader mellan nationerna. Lite sentimentalt men samtidigt bra för det betyder att jag bor i Uppsala på permanent basis. Förutom att jag ska bli lärare så kommer jag att bo i en sann akademikerstad, jag kommer alltid att vara omringad av klassrum, föreläsningssalar, bibliotek och kunskap och vetenskap, för att inte tala om storstadens kulturliv...

I min kånken har jag pennfodral, skrivhäfte, en splitterny dagbok, en roman och sist men inte minst utskriften av manuset. Vi får se så småningom om jag behöver ha min tablet med mig också. Och lunchsmörgåsar och vattenflaska.

Daniel började sin skola i måndags. Detta är vad han hade i sin trasiga ryggsäck som han haft i sjuttioelva år: En penna. Ett hänglås med tillhörande nyckel. En trasig socka. Slut.

Nytt läsår, nya förväntningar och förhoppningar.

Nya befarelser?

Det är så enormt skönt att vi i Sverige inte skickar barnen till skolan med skottsäkra ryggsäckar och/eller utrustar varje klassrum med skottsäkra västar som dem från Elite Sterling Security (i rosa och blått givetvis).

 

Daniels skolväska

 

 

* "Organizing Your Time and Your Backpack Going to college is a common choice, but the daily commitment to academic excellence and the reality of classes/homework can be challenging. Advising Center staff will teach you some practical time management tips and stress-reducing organizational skills, building on what you have found works in the past and what upperclass students recommend. We’ll start with your backpack and daily planners... Sharpen your pencils." (Text från programbladet)

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela