ladusvalas blogg

Se, där i himlanatten, skåda karlakvinnan!

Publicerad 2010-10-22 14:24:00 i Synat i sömmarna,

"Maria Larsson är en sjubarnsmor som är gift med diversearbetaren och kvinnokarlen Sigfrid Larsson". Filmen Maria Larssons eviga ögonblick tänker jag egentligen inte orda så mycket om, mer än att det är ett mycket vackert filmatiserat drama som jag verkligen kan rekommendera, utan jag vill bara uppmärksamma ett av nyckelbegreppen i nyss nämnda citat. Kvinnokarl. Man behöver nog inte ha sett filmen för att ha klart för sig att med den benämningen menas en man som har särskilt tycke för kvinnor. Som kanske slänger det där extra ögat över axeln någon gång lite för ofta. Jag kan tänka mig att detta traditionella uttryck har varit och fortfarande är både positivt och negativt laddat beroende på olika omständigheter men det jag mest är ute efter idag är att hitta något motsvarande ord för en kvinna som har särskilt tycke för män. Som kanske slänger det där extra ögat över axeln någon gång lite för ofta.

Pojkflicka? Nja, det anspelar förstås på en typ av beteende, ett visst sätt att uppträda, men det låter inte så vuxet och det har ingen direkt koppling till hur man hanterar sina partnerrelationer. "Mansslukerska" (kanske även mansslukare skulle fungera?) vore ett alternativ om det inte var för att jag personligen tycker att det ger andra associationer, ej heller passar det in rent språkligt eftersom jag försöker komma åt något precis omvänt till kvinnokarl...

... Vad sägs om karlakvinna? Det låter inte helt tokigt, men frågan är om det skulle kunna antas av alla språkbrukare där ute, om vi kan ge det pondus. Låt oss tänka efter... eller står svaret att läsa i stjärnorna??

       
       

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela