ladusvalas blogg

En dryg månad till avresa

Publicerad 2013-07-17 16:50:56 i Flyttfågel,

Idag har jag ansökt om studiemedel. Det är inte svårt att förstå CSN:s ansökningsprocess, utan det som är lite besvärligt är att få koll på terminstiderna respektive de veckor för vilka man ansöker om studiemedel. Jag har fått ett jättefint intyg av kontaktpersonen på värdskolan men det krävdes ändå en del funderingar kring huruvida "January Interim Experience" räknas som en termin/period? Egentligen betraktas nog skolan ha tvåterminssystem men faktum är att många väljer att ta credits även mellan höstterminen och vårterminen. För studiemedel i USA har CSN fastställt det antal veckor som anses ingå i ett tvåterminssystem, men dessa veckor är i själva verket några fler än skolans officiella antal veckor, om man inte inkluderar mellanterminen. Inkluderar man mellanterminen ser det ut ungefär som i Sverige. (Fast lite märkligt kan man nog tycka att det är att höstterminen går långt in i januari.) Den osäkerhet jag signalerar genom att försöka balansera mellan de formella terminsuppgifterna och de "informella" hoppas jag kompenseras av att jag lade till det undertecknade intyget där alla exakta datum står. CSN-människorna, som förhoppningsvis inte alla har semester..., får lösa eventuella tvetydigheter...
 
I dagarna fick jag mitt schema för hösten. Registreringen gick till så att jag helt enkelt mailade kontaktpersonen vilka kurser jag ville gå och så registrerade han mig. (Jag hade själv pusslat ihop schemat så jag visste att lektionerna inte skulle krocka med varandra.) Förut registrerade man sig först efter ankomst, men jag antar att det var lite osmidigt och att man därför börjat registrera redan under sommaren. Det finns klara fördelar med att publicera kurskatalogen på nätet. Jag planerar att ta fyra kurser: en i svenska, en i religion, en i sociologi och en tvärvetenskaplig om kön och makt. Det faktiska schemat ser ut ungefär som schemat jag hade i trean på gymnasiet. Lite glesare.
 
Andra förberedelser som är aktuella är att fylla i ett hälsoformulär, ett uppgiftsformulär som ska användas för statistik och ett formulär med kontaktuppgifter vid en nödsituation. För hälsoformuläret behövdes en hälsoundersökning hos en läkare, vaccinationsintyg (som mamma grävde fram på stadsarkivet i Luleå) och diverse redogörelser för ens medicinska bakgrund. Uppgiftsformuläret har rutor om familjeförhållanden och religiös tillhörighet. (Intressant förresten att det finns många olika protestantiska alternativ men bara ett för var och en av de andra världsreligionerna.)
 
Jag känner mig extremt omhändertagen. I Sverige vet skolorna praktiskt taget ingenting om sina studenter mer än vad de studerar. Eventuellt vet de hur mycket pengar man spenderar i campusrestaurangen, men knappast mer om man inte själv aktivt lämnat information. Nu flyttar jag till ett slags internat där skolan tar stort ansvar för ens liv. Skönt, eller?
 
Ett särskilt ansvar har jag dock tilldelats, nämligen att läsa en bok som ingår i ett så kallat Common Reading Program. Tydligen utses varje år en speciell bok som alla läser och diskuterar tillsammans, både i och utanför skolan. Årets bok är A Pearl in the Storm - How I Found My Heart in the Middle of the Ocean av Tori Murden McClure. Verkar vara en okej bok, får se hur många som faktiskt läser den.
 
Med en dryg månad kvar har bitarna nästan fallit på plats. Några saker finns kvar att ordna, ett andrahandskontrakt med den som ska hyra lägenheten, försäkringar samt det internationella körkortet. Eventuellt måste jag också ta en vaccinationsspruta eller två. Det roligaste just nu är att jag är på ett så pass gott humör att jag kan ha trevligt de här sista veckorna i Sverige.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela