ladusvalas blogg

Recension av en film som antingen får din mun att vattnas eller dig att desperat komponera en matsedel helt på organiska råvaror

Publicerad 2010-05-30 22:03:15 i Recensioner,

Strålande spontant eller dristigt dumt: Jag gick och köpte en dvd för 199 kr utan att ha sett den först, knappt ens bekantat mig med trailern. Jag hade bara en känsla av att den här, den kommer att tilltala en läckergom som jag.

Om man vill kan man naturligtvis läsa in diverse budskap och sensmoraler i en produktion som Det regnar köttbullar, till exempel överkonsumtionen av mat, vem som egentligen bär ansvaret för vad vi stoppar i oss eller hur långt vi kan komma med tekniska innovationer innan de slår tillbaka, för att inte tala om de näst intill obligatoriska andemeningarna om att våga vara den man är, tro på sig själv och följa sina drömmar, men man kan också luta sig tillbaka med sin fabrikstillverkade chokladpudding eller skål mikrovågade popcorn och bevittna över femtio olika slags rätter dimpa ner från skyn, den ena mer super size än den andra, och om inte annat förundras över hur förskräckligt enformig (men färgglad) den amerikanska matkulturen framställs som.

Cloudy with A Chance of Meatballs
, som är originaltiteln, är baserad på en barnbok men jag är säker på att berättelsen också kan ge andra ålderskategorier ett utbyte utöver det man som förälder får när ens barn är roade. ”En film för hela familjen” är ett koncept som jag faktiskt tycker att filmbolagen lyckas bättre och bättre med för varje gång. Jag skrattar högt, spolar tillbaka och ser om flera gånger – och när filmen är till ända och eftertexterna tar vid känner jag genast att jag skulle kunna börja om och spendera ytterligare åttiosex minuter tillsammans med Flint Lockwood och Sam Sparks. För trots alla i det närmaste osmakligt stereotypiska ostburgare, pannkakor, pizzaslicer och köttbullar, är jag inte mätt utan skulle definitivt orka en portion till.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela