ladusvalas blogg

En fiktiv konversation mellan Reinhold Niebuhr och James Baldwin

Publicerad 2013-12-29 11:29:00 i Fiktivt och dylikt,

Niebuhr och Baldwin har stämt träff på Café Alma, Universitetshuset, Uppsala universitet. Året är 2013. Niebuhr har beställt köttgryta och Baldwin har beställt tonfisksallad. Stämningen är avslappnad men professionell.
 
Niebuhr Vilka priser.
 
Baldwin Det är ännu dyrare i Norge. Jag var där förra sommaren. Fjordarna får en att tappa andan.
 
Niebuhr Guds gröna jord.
 
Baldwin På tal om Gud, praktiserar du bordsbön?
 
Niebuhr Ja, men det är inte brukligt här och jag är i minoritet. Paus. Har du tänkt på att det inte är så många svarta människor här? Jag undrar om det är för att de gömmer sig eller för att det faktiskt inte är så många svarta människor här.
 
Baldwin Det finns invandrare men de kommer från andra platser i världen.
 
Niebuhr Finland?
 
Baldwin Det är 2013.
 
Niebuhr Det är svårt att skilja på finländare och svenskar. Låt oss prata om andra raser.
 
Baldwin De talar helst inte om raser.
 
Niebuhr Vad menar du?
 
Baldwin Jag läste på flyget. Det står alltid "nysvensk" eller "svensk med utländsk bakgrund".
 
Niebuhr Det låter klokt men hycklande.
 
Baldwin Det är deras verklighet.
 
Niebuhr Jag läste också på flyget. The Fire Next Time. Paus. Bortsett från en problematisk narrativ tycker jag att du gjorde det bra. Paus. Du kallar dig själv varken kristen eller muslim men du skriver med en säkerhet som vanligen karaktäriserar profeter.
 
Baldwin Människor förändras. Att använda bibliska referenser och metaforer gör inte ens skrivande till en profets.
 
Niebuhr Vad får dig att tro att ditt ord räknas?
 
Baldwin Ditt räknas.
 
Niebuhr Det känns som att folk har svårt att förstå mig.
 
Baldwin Det var tråkigt att höra. Vem skriver du för?
 
Niebuhr Filosofer.
 
Baldwin Och jag skriver för alla som kan läsa. Vi är inte i samma bransch.
 
Niebuhr Men vi avhandlar samma fråga.
 
Baldwin Nu när den saken är utredd, vad är skillnaden mellan "nysvensk" och "svart"?
 
Niebuhr Borde vi inte fråga dem?
 
Baldwin Där ser du. Det är därför du läser min bok. Du tycker att ras är en social konstruktion och att personliga vittnesmål har betydelse.
 
Niebuhr Sade jag emot det? Kanske var jag bara svartsjuk. Den här grytan är verkligen god.
 
Baldwin De använder endast ekologiskt kött sade de.
 
Niebuhr Kött.
 
Baldwin Jag tror att du har rätt. Man måste anpassa sig efter lokala seder, men man måste också respektera andras integritet och värdighet.
 
Niebuhr Talar du om dig själv?
 
Baldwin Det var jag som byggde järnvägen. Det var jag som plockade bomullen. Ras och rasism är fortfarande väldigt närvarande i Amerika. Jag skrev att vi började fira friheten hundra år för tidigt, femtio år för tidigt.
 
Niebuhr Ursäkta men det heter USA nu.
 
Baldwin Socialkonstruktivism i all ära, men från djupet av mitt inre känner jag att jag tillhör den svarta rasen. Jag känner det och accepterar det. Liksom jag accepterar de vitas förtryck av mig och mina bröder och systrar.
 
Niebuhr Du är kär i kärleken.
 
Baldwin Du sade något liknande själv; "Only imaginative justice, that is, love that begins by espousing the rights of the other rather than self, can achieve a modicum of fairness".
 
Niebuhr Jag vill minnas att jag också sade att idealism inte tar oss vidare långt. Du är sympatisk men saknar en smula realism. Åter igen, du är författare.
 
Baldwin Åter igen, jag bekänner mig inte till kristendomen. Är inte det ett steg bort från idealism?
 
Niebuhr Det är det, men när det kommer till ras och rasism tror jag att vi måste vara mer jordnära. Om du förstår vad jag menar.
 
Baldwin Bra där. Självklart vet jag att det inte finns någon enkel lösning på rasismen i USA, men det är den insikten som gör det möjligt att faktiskt nå en lösning.
 
Niebuhr Vi måste tänka.
 
Baldwin Vi måste agera.
 
Niebuhr Det märks att du kommer från en tid när rörelserna blomstrade. Har du inte märkt att den tiden är förbi? Unga organiserar sig inte längre. De gör vad de vill och kallar det poststrukturalism. Såg du den graverade texten i guld ovanför dörrarna till aulan där uppe? Det stod "Tänka fritt är stort, tänka rätt är större".
 
Baldwin Vem är det som är idealistisk nu? Får jag fråga vad du har att säga om den amerikanska drömmen?
 
Niebuhr Jag tror att den existerar och att den stämmer. Ens chanser att lyckas i USA är större än på många andra ställen i världen. Om en demokratisk nation låter folket utveckla sin egen personliga etik och moral kommer det att känna sig framgångsfullt. Framgång får folk att må bra. Rättvisa kommer från hälsa. Det säger jag trots min pessimistiska läggning.
 
Baldwin När ska du sluta lura dig själv? Paus. Ursäktar du? Jag kom just ihåg att jag måste hitta ett postkontor. Du har säkert också yngre släktningar som vill att du skriver brev till dem. Det var ett trevligt samtal. Jag önskar dig lycka till och om du bara förenklar ditt språk litet grand ska du se att folk kommer att förstå vad du säger. Jag måste tillägga att den känslan skulle jag inte undanhålla minsta levande varelse. Gå i frid. God dag.
 
Baldwin ut. Slut.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela