ladusvalas blogg

Två jurister och jag

Publicerad 2012-09-27 21:18:44 i Konsten att studera, Och jag,

- Om hovrätten, bla bla, så tingsrätten, bla bla, avskuren rådighet... bifall, bla bla bla...
- Jaha, då förstår jag!
 
Två korridorare som läser på juristprogrammet sitter ofta i köket och pluggar om kvällarna. Ibland går jag dit och studerar dem medan jag äter ett äpple eller dricker te. Jag slutar aldrig fascineras av deras studieteknik, deras litteratur, deras kursupplägg. Inte begriper jag någonting av vad de rent konkret lär sig - det var alltså inte jag som yttrade den andra repliken ovan - men annars när folk pratar (svenska) brukar jag förstå trots att jag inte kan termerna eller missar poängen. Jag härleder relationerna och sambanden. När jag satt med vid samtalet ovan var det första gången i mitt liv som jag verkligen inte fattade någonting. Jag menar, ingenting. Jag förstod mindre än jag förstår grekiska. Det var en märklig men lustig känsla som fick mig att börja skratta. Kanske kan jag nu sätta mig in i hur andra kan uppfatta det när jag och någon annan livligt diskuterar systemiskfunktionell grammatik.
 
När jag bad henne att repetera det hon sagt kom hon knappt ihåg sina ord själv, men det gjorde inget. Hon fick till det där och då, ett flyktigt ögonblick av perfekta tanke- och talomständigheter. Man får vara glad om sådant händer någonsin.
 
Jurist 1 och Jurist 2 återgick sedan till sina böcker och papper och Lingvist 1 till sitt äpple, och till att iaktta Jurist 1 och Jurist 2.
 
Mina resultat av dessa och tidigare iakttagelser är bland annat att
 
a) på juristprogrammet är grupparbete a och o, vilket leder till mycket social kontakt och stark sammanhållning, men eventuellt även till konkurrens och prestationsångest.
 
b) terminsordningen på programmet är strikt och det går liksom inte att inte veta om man läser T3 eller T4. Det var i förra veckan jag slog fast vilken termin jag är på i mitt program.
 
c) alla juriststudenter jag mött är extremt ihärdiga med kontorsmateriel, från färgglada post it-flikar till sjutton olika överstrykningspennor, från klaffpärmar till anteckningsblock i olika storlekar. Jag är hemskt intresserad av att veta om det är utbildningen som tvingar en att vara så metodisk eller om det är bara är tradition.
 
d) de juriststudenter jag mött är nitiska med tiden. De bestämmer sig i förväg vart de ska gå och plugga samt hur länge de ska sitta. De verkar studera väldigt mycket, eller sitter de halva tiden och sms:ar/surfar/spelar quiz på sina iphones?
 
e) juridik verkar svårt, men ibland lite roligt. Lite roligt, ibland.
 
För mig som språkvetare är det som att få vara antropolog när jag får en inblick i juristprogrammet. Någon gång skulle jag vilja infiltrera en föreläsning eller ett seminarium, men jag tror jag måste ha med mig någon för att inte se för borttappad ut. Eventuellt behöver jag byta ut min fjällräven mot en cederquist också. För att inte stöta mig med någon juridikstudent som eventuellt läser detta vill jag avsluta med att rikta ett uppriktigt tack till alla som läser juridik (och ekonomi för den delen, men det blir ett annat inlägg). JAG BEUNDRAR ER OCH TACK FÖR ATT NI GÖR DET, SÅ ATT JAG SLIPPER!
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela