ladusvalas blogg

Suomen vuoro

Publicerad 2013-05-15 23:52:38 i Synat i sömmarna,

"Finland kommer alltid sist i Eurovision"

Genom århundraden har Finland slitits mellan en västlig stormakt och en östlig stormakt. Sedan sin autonomi har storfurstendömet kämpat för att organisera sig administrativt, och sedan självständighetsförklaringen har nationen slagits för Europas och övriga världens anseende på den politiska och den kulturella arenan.

1956 gick Eurovision Song Contest, ESC, för första gången. Stora delar av Europa var under uppbyggnad efter kriget och man tänkte att det behövde skapas en gemensam europeisk identitet. Således arrangerades ett tevesänt underhållningsprogram där sång, musik och dans skulle få störst plats. Första värdlandet att hålla ESC var Schweiz.

Finland deltog inte. Medan Europas länder festade firade Finland på sitt håll att krigsskadeståndet till Sovjetunionen var betalat. Dessutom kanske man hämtade andan efter att ha anordnat OS 1952.

Första året som Finland deltog var 1961, med bidraget Valoa ikkunassa. Då slutade landet på tionde plats av 16 tävlande. Någon av de tre bottenplaceringarna har Finland fått elva gånger. Detta under en tidsperiod på 43 år. Visserligen har Finland avstått åtta gånger, antingen för att man inte vidarekvalificerat sig till final eller på grund av någon annan anledning.

2006 hände det äntligen. Hard Rock Hallelujah vann och slog poängrekord. De följande åren, 2007-2012, har Finland kommit sist en gång och vidarekvalificerat sig fyra gånger.

Många skulle nog säga att Finland har underpresterat genom åren, men är det ett uttryck som egentligen passar? Skulle det hjälpa att söka förklaringar till Finlands nätta poängsamling före 2006? Har det med språket att göra, med att Finland inte riktigt ingår i den nordiska grannröstningsgemenskapen eller med att Finland ligger antingen före eller efter sin tid vad gäller musikstil och show? Kanske är Finland det bästa exemplet på det oresonliga i att tävla i konst.

Hur det än ligger till med den saken, är det trots allt en överdrift att säga att Finland ”alltid kommer sist”. Finland har gått, och går, sin egen väg. Autonomt, självständigt, och det kan vara det viktigaste för att vinna respekt i andras ögon.

"Finland kommer, öh, nästan alltid sist i Eurovision"

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela