ladusvalas blogg

Modemanifestet

Publicerad 2011-04-15 23:53:06 i Recensioner,

På en klädbytardag förra veckan kom jag över ett exemplar av en bok som tydligen kommer ut alldeles i dagarna. Den heter Modemanifestet - De stilsmartas handbok och är skriven och fotad av Sofia Hedström och Anna Schori, på Norstedts förlag. Jag har inte hunnit igenom hela, men det är inte nödvändigt för att kunna säga att en sådan här bok behövs.

Den behövs av ett enkelt skäl: vi konsumerar för mycket kläder. Klädindustrin liknas vid snabbmatsindustrin där kläder betraktas som färdigrätter som slängs när de inte är färska längre. Det är ett oerhört resursslöseri som måste hejdas nupåengång. I boken får vi läsa om Sofia Hedströms shoppingfria år, vi blir upplysta om mekanismer som ligger bakom fredagstoppen (läs så förstår ni) och vi blir inspirerade att ta hand om plaggen vi redan har.

Själv handlar jag förvisso kläder långt ifrån extremt mycket, men ändå tillräckligt för att känna igen mig i flera av de "fällor" som rutas i avsnittet om "shoppinglustarna". Jag gillar att gå på stan av andra anledningar än de uppenbara men ibland slinker något med hem. Efter att ha tagit till mig Modemanifestet blir det troligen ännu färre hemslink. Och de hemslinken ska i allra möjligaste mån vara packade i ryggsäcken och inte i en plastpåse som aldrig gör nytta hemma!

Allt är inte bra med boken. Jag blir automatiskt lite skeptisk när det berättas anonyma historier om "en stilsmart i X-stad..." som gjorde eller inte gjorde det och det, men det kan bero på att jag strängt tränats att vara källkritisk. Överlag är Modemanifestet en välgjord och samtidsenlig bok att läsas av alla, sykunnig eller inte.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela