ladusvalas blogg

Stoppa soppan

Publicerad 2010-04-29 15:17:11 i Fiktivt och dylikt,

Varför har ingen tänkt på att köpa ritblock istället för kollegieblock? Man sparar ju hela... en krona.

Så jag går tillbaka med min spiralbundna bunt olinjerade ark och väljer istället ut lämpligt kilo grovt ritpapper. Blockets omslag pryds av en glad clown som vinkar och verkar tycka att jag gjort en bra affär. Jag har ingen skrivare och skriver vanligtvis mycket för hand så detta papper blir perfekt för både lösa noteringar, löpande texter och föreläsningsanteckningar.

Med den svarta haglöfssäcken tusen gram tyngre går jag den sista biten hem med snabba steg. Jag försöker känna efter vad som kan tänkas smaka gott till middag men föga fantasieggande förslag (gröt, nudlar med räksmak, korv med bröd) får mig att väl tillbaka på rummet bläddra i hemkunskapsboken från högstadiet. 80 kr var rätt mycket på den tiden men nu inser jag att det förmodligen är den billigaste kurslitteraturen jag någonsin kommer att stöta på. Hm, det får nog bli någon soppa. Potatis och purjolök har jag i kylen så vi kör på den.

Smaken av hemlagat slår faktiskt vilken krydda i världen som helst. Jag sörplar njutningsfullt sked på sked av den bubblande buljongen och känner värmen sprida sig i magtrakten. Soppa är en lyckad rätt. Man kan stoppa i vad som helst och det blir bra varje gång.

Jag använder egna köksgrejer så för det mesta diskar jag inne hos mig, så även ikväll. När allt är klart känner jag mig ledig – så ledig man nu kan bli med tentor som aldrig riktigt är långt borta. Jag firar med att dansa till en låt av Leevi and the Leavings, den där låten om hammare och spik som Daniel brukade sjunga för mig när jag fortfarande var usel på att uttala finska (host). Sedan dunsar jag ner på det djupblå överkastet men reser mig igen och bäddar upp sängen.

För en gångs skull ska jag inte bara säga att jag tänker lägga mig tidigt, jag ska göra det också! Så jag tar en ren pyjamas från garderoben, kryper ner under täcket och puffar kuddarna som stöd för ryggen innan jag hittar bokmärket (en dubbelvikt post-itlapp) i Funktionell svensk grammatik av Maria Bolander. Blir nästan genast avbruten av min egen tanke. En sådan där tanke som måste skrivas ner direkt för att inte försvinna i det blå. Vilken tur att jag alltid är förberedd med papper och penna på sängbordet. På en av pappersbitarna finns en påbörjad lista och jag kompletterar den helt enkelt med en fjärde och sista rad. Först då kan jag få ro att fortsätta läsningen, och lugn att somna.

Upp! sa ladusvala
Kullersten, gravsten, boklasten
Um som i umgänge vid humanistiskt centrum - som i slump??
Stoppa soppan

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela