ladusvalas blogg

30 augusti

Publicerad 2013-08-31 02:05:00 i Flyttfågel,

Insparken för de nya studenterna är igång, just när insparken för oss internationella studenter är klar. Vi är välkomna på den vanliga insparken om vi vill, men jag tänkte nog välja ut ett fåtal grejer att gå på eftersom jag redan har fått den information jag behöver om allt det administrativa på campus.
 
Redan ikväll är det aktiviteter, till exempel en andakt i Christ Chapel, men jag är för trött för att gå ut igen. Särskilt eftersom jag fått ordning i rummet och det faktiskt ser rätt trevligt ut härinne. Enkelt och sparsamt med dekorationer, men det finns så det räcker. Har fått några snabbtittar i några andra rum i korridoren och en sak jag kan säga är att i dem verkade det INTE råda brist på prylar. Jag har mina fördomar om collegekidsens dormrooms (det är bara att söka på Youtube) men än har jag för få belägg för att få mina fördomar varken bekräftade eller dementerade. Min rumskompis kommer inte förrän om ett par dagar, då får vi se hur mycket grejer hon har med sig. Förhoppningsvis inte så mycket, hon reser också långt för att komma hit.
 
Vi bussade tjugo minuter söderut under förmiddagen idag, till Target. Kvittot slutade på 35 centimeter och 267 dollar (1760 kr). Det mesta jag köpte var saker till rummet: tvättpåsar och tvättmedel, skrivbordslampa, sängkläder, en dörrmatta, galgar, men jag passade på att ladda upp med hygienartiklar och batterier också. Det bästa köpet var kanske en badrock. "Not the christmas ones, I would like it to be in towel material", sa jag till expediten. Jag fick en i sextio procent bomull, fyrtio procent polyester. Som om inte det vore nog verkade de bara finnas i chockrosa. En stark inre konflikt höll på att blossa upp när mitt shoppingsällskap fann en grå bland galgarna. Puh.
 
Herre vad glad jag är att jag hade henne med mig inne bland hylla och stång. Hon är uppvuxen i Minnesota and knows the American way of living. Hrm, of making beds.
 
Det tog mig säkert en timme eller mer att fatta hur det är tänkt att man ska bädda. Man har en ganska hård, galonklädd sak som utgör madrass. Ovanpå den skulle jag ha haft först ett resårlakan. Ovanpå den en bäddmadrass, men sådant är egentligen lyx. Ovanpå bäddmadrassen skulle jag ha haft ett madrasskydd. Därefter ett lakan, täcke + påslakan och kudde + örngott. Här lägger man vanligen lakanet (fitting sheet, som jag trodde var resårlakanet), sedan "påslakanet" (flat sheet, som jag trodde var det vanliga lakanet) och därpå täcket (comforter). Själv ligger man alltså mellan fitting sheet och flat sheet. I mitt huvud saknades det alltså flera delar bland sängkläderna. Jag tyckte att comforter både lät och såg ut som ett madrasskydd. Men comforter är alltså täcke. Som man har löst ovanpå ett flat sheet. Jag tänker mig att täcket kommer att bli smutsigt om man inte har det i ett påslakan men vad vet jag. Särskilt viktigt är det med påslakan och madrasskydd för den delen, eftersom de skyddar mot blodfläckar. Det känns olustigt för mig att sova mer eller mindre direkt på en madrass som jag dessutom inte äger. Gissa vad min minnesotakompis sa?
 
"You just wipe it off."
 
Just det, madrassen är i galonmaterial. Men inte ens det kändes riktigt tryggt, så jag köpte ett amerikanskt madrasskydd, vilket jag skulle benämna resårlakan. Detta amerikanska madrasskydd är i plast. Man kan torka av det eller köra det i maskin. För säkerhets skull tog jag ett svart badlakan också.
 
Därefter gällde det att förstå skillnaden mellan ett pillow case och ett sham. Skillnad: Sham är till en större kudde, lite mer prydnadsaktig.
 
En bra stund gick också till att fatta vilka mått på sängkläderna jag behövde. Standard, twin, queen eller king? Svar: Twin. Oväntat, eftersom sängen enligt mina ögonmått definitivt är en enkelsäng.
 
Slutligen köpte jag ett överkast (quilt) eftersom jag inte vill att folk ska sitta i mina lakan om de kommer och hälsar på, och en fleecefilt eftersom jag tror att amerikanska väggar brukar lämna en del i isoleringsväg att önska, och jag vet inte hur många skräckhistorier om minnesotakylan jag hört bara på fem dagar. (För att klara vinternätterna har jag packat långkalsonger, pyjamas och nattmössa... Jag är traumatiserad från vintrarna i rummet på studenthemmet.) En trasmatta för 8.50 dollar tog jag också med hösten och vintern i tanke. Jag befarar att det kommer att bli enormt blött och slabbigt i korridoren och i rummet om några månader eftersom man går in med skorna på - just precs, heltäckningsmattan.
 
När jag kom tillbaka till campus fick jag gå till campusbokhandeln och kompletteringshandla en förlängningssladd till skrivbordslampan och anteckningsböcker inför terminsstarten på tisdag.
 
Nu vill jag inte behöva handla något mer, åtminstone före jul.
 
Hoppas att vattnet i cafeterian är gratis.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela