ladusvalas blogg

Del 3. Varför bry sig?

Publicerad 2012-04-11 00:01:21 i Synat i sömmarna,

Om man börjar vid de enkla maktutövningar som sker i social interaktion till exempel mellan lärare och elev i ett klassrum, men lyfter resonemanget till att fundera över hur vi kanske eller kanske inte påverkas av ett medialt språk som till stora delar består av uppmanande konstruktioner, blir det intressant. Därefter går det att tänka mer abstrakt. Då kommer man fram till det jag tänkte ägna den sista delen i den här inläggsserien åt. Nämligen de dolda sociala systemen som man förväntas ingå i och konsekvenser till detta.

Just Amelia Brud & bröllop passar att återkomma till som exempel. För genom att läsa den konfronteras man förstås inte bara av det skrivna språkets direkta tilltal, utan också en uppsättning mallar som skapar och upprätthåller förväntningar. I Amelia Brud & bröllop handlar det om hur det fungerar att gifta sig. Äktenskap är ett stort steg i livet. Man är utsatt och känslig för trycket från sociala normer och tyngden från traditioner. Detta är inte oskyldigt. Har ni tänkt på att hela livscykeln finns representerad på den enklaste tidningshylla i mataffären? Från Bamse till Ica-kuriren, i vilka utomstående lär oss hur vi ska vara mot varandra och visar vilken livsstil som är eftersträvansvärd. "Experter" besvarar våra frågor i avlånga spalter, och vi läser. Oj vad vi läser. Jag kan inte låta bli att undra om vi har slutat tänka själva.

Varför och därför är nyckelord för ett självständigt tänkande. Att ett av orden inleder varje inläggs rubrik kanske uppfattas som provocerande men har sin poäng. Det gäller att komma underfund med varför sådana här saker är relevanta att diskutera. Hur kan det komma sig att jag som skriver bemödar mig när det finns mindre ansträngande saker att sysselsätta sig med? Ja, dels roas jag av att syna saker i sömmarna, ifrågasätta och testa - dels är det angeläget att det förs ett offentligt samtal.

Dagens skola ska forma kritiskt tänkande individer. Individer som är med, som ser och som tycker. Man måste inte ha skyhöga ambitioner med sitt tyckande, men man behöver reda ut varför man tycker som man gör och försöka förstå sammanhanget. Att lära sig tänka kritiskt är som att lära sig läsa. När man väl kan det är det nästan omöjligt att låta bli. Det kritiska ögat sover inte.

Det är förvisso jobbigt, att alltid vara vaken. Men jag vågar nästan garantera att det är värt det, för det leder till en ovärderlig känsla av frihet. Av upplevelsen att kunna göra som man vill och vara den man är - inte för att ha en ursäkt att begå brott, utan för lyckan att inte vara fängslad. Alla maktordningar ska inte vältas, men vissa borde verkligen svaja.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela